Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Książki autorstwa Magdalena Tomaszewska-Bolałek


Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Danii

Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Polish Culinary Paths

Polish Culinary Paths to książka o historii i kulturze kulinarnej Polski wydana po angielsku. Opowieść o kulinariach wzbogacona została bajkami, …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Polski

Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Norwegii

Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie trudne warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy przez lata pokonując wszelkie …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Szwecji

Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Deserownik. Kuchniokracja

?Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Finlandii

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne Korei

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Zwierzęta zodiaku w kulturze japonii

W filmach i książkach o tematyce orientalnej często można spotkać się z nietypowymi określeniami "godzina psa", "urodzony pod znakiem świni" …

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Tradycje kulinarne japonii

Książka poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych …