Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Książki autorstwa Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Danii
Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Polish Culinary Paths
Polish Culinary Paths to książka o historii i kulturze kulinarnej Polski wydana po angielsku. Opowieść o kulinariach wzbogacona została bajkami, …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Polski
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Norwegii
Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie trudne warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy przez lata pokonując wszelkie …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Szwecji
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Deserownik. Kuchniokracja
?Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Finlandii
Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość historyczną we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne Korei
Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Zwierzęta zodiaku w kulturze japonii
W filmach i książkach o tematyce orientalnej często można spotkać się z nietypowymi określeniami "godzina psa", "urodzony pod znakiem świni" …
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Tradycje kulinarne japonii
Książka poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych …