Ciasta i ciasteczka
Autorzy: Opracowanie zbiorowe , Justyna Bielecka
Wydawca: Dragon
Żaden uroczysty obiad nie może się obejść bez deseru, a polska kuchnia nie może się obejść bez ciast. Wracając pamięcią do chwil dzieciństwa, najczęściej wspominamy dom pachnący aromatycznym ciastem ? wielkanocnymi babami, mazurkami, jesienną szarlotką, biszkoptami, keksami, piernikami, sernikami oraz czekoladową polewą.
Żaden uroczysty obiad nie może się obejść bez deseru, a polska kuchnia nie może się obejść bez ciast. Wracając pamięcią do chwil dzieciństwa, najczęściej wspominamy dom pachnący aromatycznym ciastem ? wielkanocnymi babami, mazurkami, jesienną szarlotką, biszkoptami, keksami, piernikami, sernikami oraz czekoladową polewą.
Ciasta, jak wszystkie inne potrawy, potrzebują przypraw i dodatków. To dzięki nim, jeszcze zanim wyciągniemy blachę z piekarnika, rozchodzi się wspaniały kuszący zapach, któremu trudno się oprzeć. Przyprawami, które najczęściej kojarzą się z ciastem, są wanilia i cynamon, który doskonale łączy się ze smakiem jabłek, kakao, czekolady i miodu. Rzadziej stosuje się goździki, anyż lub gałkę muszkatołową. Warto je wypróbować przy najbliższej okazji, gdyż dzięki nim wypieki wiele zyskują. Doskonałymi dodatkami do ciast są również bakalie, owoce ? świeże, suszone lub w postaci przetworów ? oraz kawa, herbata, kakao, likier, wino, koniak i wódka.
Dodatkowe informacje
Komentarze i rencenzje
Brak ocen, komentarzy i recenzji.
Chcesz dodać komentarz lub ocenę?
Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.