Historia technik budowlanych. Fundamenty, rusztowania, mury, więźby, sklepienia

Historia technik budowlanych. Fundamenty, rusztowania, mury, więźby, sklepienia

Autorzy: Jan Tajchman , Andrzej Jurecki

Wydawca: PWN

To pierwsza z trzech książek z serii prezentującej z jednej strony metody stosowane w dawnym budownictwie, z drugiej współczesną wiedzę konserwatorską. Jest efektem wieloletniej działalności naukowo-badawczej i doświadczenia zawodowego Profesora Jana Tajchmana ? prekursora współczesnych badań naukowych nad technologią, technikami i materiałoznawstwem historycznych budowli.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

To pierwsza z trzech książek z serii prezentującej z jednej strony metody stosowane w dawnym budownictwie, z drugiej współczesną wiedzę konserwatorską. Jest efektem wieloletniej działalności naukowo-badawczej i doświadczenia zawodowego Profesora Jana Tajchmana ? prekursora współczesnych badań naukowych nad technologią, technikami i materiałoznawstwem historycznych budowli. Pierwszy tom dotyczy fundamentów, rusztowań, murów, więźb oraz sklepień. Jest polecany w szczególności studentom kierunków technicznych, architektury, uczelni plastycznych a także badaczom historycznej architektury oraz zawodowym konserwatorom zabytków.

"Takiej pozycji książkowej dotyczącej szeroko pojętych technik budowlanych, zarówno pod względem tekstowym, jak i ilustracyjnym, jeszcze w rodzimej literaturze nie było. Zebranie wszystkich składowych elementów technik budowlanych, począwszy od posadowienia budowli aż po dachy, jest niezwykle cennym materiałem dla szerokiego grona specjalistów zajmujących się budownictwem historycznym, historią architektury, architektów i konserwatorów zabytków." - Z recenzji prof. dra hab. Ireneusza Płuski , Międzyuczelniany Instytut Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki, Warszawa - Kraków.

Dodatkowe informacje

Technika
1 stycznia 2020
324
Historia technik budowlanych. Fundamenty, rusztowania, mury, więźby, sklepienia
978-83-01-21212-4
Miękka
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.