Jego pospolitość ziemniak

Jego pospolitość ziemniak

Autor: Andrzej Kozioł

Wydawca: Petrus


Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za „heretyckie jadło”.Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni.Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały – zamiast smakowitych bulw – nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.

Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za "heretyckie jadło". Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały - zamiast smakowitych bulw - nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.

Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.

Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.

Dodatkowe informacje

Kuchnia
1 stycznia 2019
190
Jego pospolitość ziemniak
978-83-7720-509-9
Twarda
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.