Okupacja od kuchni

Okupacja od kuchni

Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka

Wydawca: Poznańskie

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? 
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?

Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim 
z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. 
Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Dodatkowe informacje

Historia Polski
1 stycznia 2024
320
Okupacja od kuchni
9788368263138
Miękka ze skrzydełkami
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.