Przepyszne trucizny. Od przypraw do narkotyków

Przepyszne trucizny. Od przypraw do narkotyków

Autor: Whiteman Noah

Wydawca: Feeria Science

Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennychszafkach… Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennych
szafkach…

Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną. Jednak substancje, które tak chętnie wykorzystujemy do własnych celów, nie powstały z myślą o nas. Rośliny, grzyby, drobnoustroje i zwierzęta produkują toksyny na masową skalę, aby się bronić. Ponadto podczas gdy jedne gatunki wznoszą swoje trujące fortece, inne w wyniku ewolucji uczą się je forsować, a ten ukryty wyścig zbrojeń trwa od wieków tuż przed naszym nosem. Jaką rolę odgrywamy w nim my sami? Jak to się stało, że zaczęliśmy używać… oraz nadużywać rozmaitych substancji? Jakie jest ich prawdziwe przeznaczenie?

Przeczytaj tę książkę, a już nigdy nie spojrzysz tak jak wcześniej na rośliny doniczkowe, grzyby, owoce, warzywa i… historię ludzkości.

Dodatkowe informacje

Literatura faktu
1 stycznia 2024
416
Przepyszne trucizny. Od przypraw do narkotyków
Paszkowska Aleksandra
978-83-67931-86-1
Miękka
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.