Przyprawy

Przyprawy

Autor: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz

Wydawca: Pascal

Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi ?nie?, zmysły krzyczą ?tak, tak, tak!?.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach!

Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi ?nie?, zmysły krzyczą ?tak, tak, tak!?. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.

Poznaj bliżej przyprawy:

rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki),
korzenne (tymianek, kurkuma, kmin),
orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn),
orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta),
słone (sos sojowy, umami),
słodkie (szafran, lukrecja, wanilia).

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Finalistka programu Top Chef. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce szefowych kuchni, nominowana do nagrody Kobieta Szef przez Gault&Millau. Urodziła się i wychowała w Algierii. Jej imię ? Malika ? znaczy ?królowa?, a ona sama zapracowała na miano królowej smaku. Fascynuje ją kuchnia ognia, uwielbia wyraziste smaki, kocha kuchnię północnej Afryki i Francji z domieszką najlepszych polskich tradycji.

Afrykańskie dzieciństwo i słowiańska krew ? o tajemnej sile przypraw Malika wie wszystko!
Maciej Nowak

Ta książka pachnie przyprawami i kusi potrawami. Warto udać się z Maliką w podróż pełną smaków po najpyszniejszych rejonach świata. Ja się wybieram!
Grzegorz Łapanowski

Dodatkowe informacje

Kuchnia
1 stycznia 2016
240
Przyprawy
978-83-7642-762-1
Miękka
1

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.