Zioła lecznicze w kuchni polskie. Dobra kuchnia

Zioła lecznicze w kuchni polskie. Dobra kuchnia

Autor: Iwona Czarkowska

Wydawca: Dragon

Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej.Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja – wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu.Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę.Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje.

Gdzie kupić książkę, ebook, audiobook? Epub, Mobi, PDF, MP3

Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja – wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.

Dodatkowe informacje

1 stycznia 2025
32
Zioła lecznicze w kuchni polskie. Dobra kuchnia
978-83-8274-466-8
pl
Dobra kuchnia
Miękka

Komentarze i rencenzje

Brak ocen, komentarzy i recenzji.

Chcesz dodać komentarz lub ocenę?

Aby dodawać komentarze i oceny, musisz być zalogowany.